Skip to main content

Krachtig veranderwerk - Prachtig ontwikkelwerk

Levend organisme

Martine roept ons meteen na aanvang van haar workshop op tot bezinning. Harkjes en klassieke organisatievormen hebben hun grens bereikt, zo pleit zij: “hoe kunnen managers nog verantwoordelijk zijn voor 500 man?”.

Organisaties die cyaan willen werken besluiten vaak holacracy te omarmen. Holacracy is een nieuwe manier van organisatiebesturing waarbij de macht van de management wordt verdeeld over duidelijke rollen, gebaseerd op dagelijkse activiteiten. Groepen rollen vormen cirkels, zonder een onderlinge hiërarchische relatie. Zo instaat een organisatiestructuur die zich kenmerkt door menselijkheid en zelfmanagement. De overlegstructuur die hierbij past, is geënt op drie operationele principes:

  1. actuele spanningen zijn leidend
  2. elk besluit kan worden herzien
  3. het doel is een werkbaar besluit (het beste besluit ontstaat gaandeweg).

Terwijl Martine vol vuur en passie schetst hoe een holacratische organisatie eruit kan zien, borrelen bij de deelnemers de vragen op. Het is immers een fundamenteel andere manier van organiseren dan die we gewend zijn. Het voelt zo ver weg van de realiteit van alledag in onze organisaties. Aan welke knopjes moeten we draaien om daar te komen (of: aan welke knopjes nou juist niet)? Waarom wordt het hier veel beter van? Wat levert het op?
Wat daarentegen aangenaam verrast is het evolutionaire karakter van holacracy. In één klap invoeren, voor de volle 100%, is niet nodig. Het kan stap voor stap. Zo eenvoudig als het omvormen van een werkoverleg bijvoorbeeld. Martine weet ons te raken door ons mee te nemen in een werkoverleg, geschoeid op holacratische leest. Het format is strak, maar de ervaring is verfrissend. De agenda wordt namelijk bepaald door actuele spanningen die ingebracht worden. Die spanningen worden pijlsnel met een strakke vragenlijst door Martine besproken:

  • heb je nodig?
  • hoe kan je het krijgen?
  • wat is je volgende actie?
  • heb je dan gekregen wat je nodig hebt?

We ervaren allemaal dat dit persoonlijk eigenaarschap, eigen verantwoordelijkheid en oplossingsvermogen maximaliseert. Dat een werkoverleg in deze vorm uitsluitend uitmondt in een actie- en besluitenlijst is ook nog een mooie bijkomstigheid.

Martine van der Steeg

Martine van der Steeg is mede-eigenaar van Starfish21. Starfish21 is een organisatieadviesbureau dat organisaties ondersteunt bij het flexibel, simpel en met menselijke maat organiseren. Martine is organisatiepsychologe en met een passie voor leren. Zij is sinds 15 jaar werkzaam als consultant, coach, trainer, ontwikkelaar, manager en ondernemer.

→ De kleur van cyaan, opnieuw uitvinden van onze organisaties
→ Extreem cyaan
→ Kaders en koffie
→ Cyaan kent een lange evolutie

201701 FONB 45
201701 FONB 46
201701 FONB 48
201701 FONB 49