Krachtig Veranderwerk, Prachtig Ontwikkelwerk

Extreem cyaan

Sinds het ontstaan van Finext, een financiële dienstverlener met 150 werknemers, werken wij samen op basis van vrijheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen en transparantie. In 2011 kochten bijna 100 collega’s van Finext het bedrijf terug van Ordina.

Finext, zo schetst Jan Dirk Hogendoorn, kent misschien wel de meest extreme vorm van cyaan organiseren. We kennen geen managers, functies, salarishuis of stafafdelingen.

Binnen Finext werken teams van maximaal 10 mensen die gezamenlijk alle verantwoordelijkheden dragen en en dus hun eigen broek ophouden. In gezamenlijkheid besluiten wij over alles en verdelen we onderling rollen als HR, Controller, Sales, het organiseren van events of marketing. We bepalen zelf onze producten en we monitoren onze kosten. Wat ieder team met elkaar gemeen heeft, is een gemeenschappelijke branding en huisstijl, het pand, de website en één CRM systeem.

Ieder half jaar voeren we een zelfevaluatie uit en staan we stil bij onze feedback aan anderen. Eens per jaar doe je zelf een voorstel voor je eigen salarisverhoging. Die is ter beoordeling van het team. Als het, omwille van de resultaten, nodig is gaan de salarissen omlaag.

Wat het oplevert? Voor mij en mijn collega’s meer werkplezier en motivatie. Voor onze organisatie meer efficiëntie en wendbaarheid. Voor onze klanten een hoge klanttevredenheid.

Wat draagt bij aan het succes van deze nieuwe manier van organiseren?

  • zie het niet als doel op zich!
  • geef verantwoordelijkheid
  • wees transparant
  • definieer de ‘purpose’ van de organisatie helder.

Wat maakt het werkbaar in andere organisaties, een woningcorporatie bijvoorbeeld?

  • begin gewoon
  • maak het klein.

jan dirk hogendoorn

Jan Dirk Hogendoorn
Finext

Projectmanager, agile coach, en trainer/docent zijn enkele van de rollen die Jan Dirk de afgelopen jaren heeft ingevuld voor verschillende klanten. Rode draad hierbij is gelijkwaardige samenwerking in kleine, zelfsturende teams. Jan Dirk geeft regelmatig workshops en presentaties over Finext, al bijna 20 jaar één van de meest aansprekende voorbeelden in Nederland als het gaat om zelfsturing en ‘cyaan’ gekleurde organisaties.

→ De kleur van cyaan, opnieuw uitvinden van onze organisaties
→ Kaders en koffie
→ Cyaan kent een lange evolutie
→ Levend organisme

201701 FONB 36
201701 FONB 37
201701 FONB 39
201701 FONB 40
201701 FONB 41
201701 FONB 42

Copyright © Forzes • Webdesign by Dai Dai DesignPrivacyverklaringAlgemene voorwaarden • Opleidingsvoorwaarden • Sitemap 

Disclaimer: wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot fotomateriaal op deze website te achterhalen. Als u denkt dat uw materiaal zonder voorafgaande toestemming is gebruikt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..