Skip to main content

Hype én hoop!

Hype én hoop - dat waren de woorden van Peter van Winkel, innovatie-adviseur bij de Koninklijke Luchtmacht, op de vraag: Lean, Six Sigma, Agile, Scrum: waardevolle verandertools, of oude wijn in nieuwe zakken? 

forzes open netwerkbijeenkomst 09 2016 15

Onder die titel organiseerde netwerkorganisatie Forzes op 12 september een Open Netwerk Bijeenkomst in restaurant Vlaar te ’s-Gravenland.Onder de bezielende leiding van Peter werden Forzes-consultants Jolanda Weiland en Frank Goijarts in staat gesteld om de gehele bijeenkomst heel Agile in de vorm van een Sprint te faciliteren. Frank kon in de voorbereiding zijn achterdocht (“2 tot 10 keer sneller”, ja, ja) ombuigen naar aanstekelijke nieuwsgierigheid. Ook Mirjam Gerritsen van de ING-bank bekende van een Agile-hater naar een verliefde puber te zijn bijgedraaid. Zij verhaalde over directies, afdelingen en kolommen die binnen de bank na een reorganisatie plaats hebben gemaakt voor multidisciplinaire squads, chapters, tribes en gildes waar individuele professionals op prachtig ontworpen werk- en ontmoetingsplekken Agile samenwerken aan innovaties van producten en processen. Het grote onderscheid met de vroegere matrixorganisatie is volgens Mirjam accountability als cultuurelement. “Meer dan ooit voelen mensen de plicht en de lol van het afronden van acties in de overeengekomen periode.” Het Agile werken bij ING-bank leidt volgens Mirjam tot een grotere klant- en medewerkertevredenheid. “Drie jaar geleden werkte ik twee dagen per week thuis. Nu ben ik vijf dagen op kantoor om niets te hoeven missen!”

forzes open netwerkbijeenkomst 09 2016 8

Forzes Open Netwerk Bijeenkomst 12-09-2016

Discipline

Peter van Winkel introduceerde met weinig middelen het Agile werken bij de Koninklijke Luchtmacht waar process owners in onderhandeling met product owners (bijvoorbeeld de F16’s) geacht werden om te innoveren. “Er is geen recept voor dé goede start. Dat heeft alles te maken met de groep, de cultuur en je doel. Iedereen zegt dat discipline een voorwaarde is. Maar zelfs bij defensie is die er niet op voorhand in dit soort processen. Ik heb gemerkt dat discipline een effect is dat ontstaat, als je agile gaat werken.” Peter ziet teams met behulp van scrum zelfsturend worden door drie factoren: maximale focus, korte cycli en ‘echt gereed product’. Peter benadrukt het belang van de Agile waarden. “Wij hebben die met onze high-techneuten impliciet gelaten, we zijn aan het werk gegaan en hebben tevreden geconstateerd dat de nieuwe werkwijze focus, toewijding, openheid, respect en moed opleverde. In andere domeinen moet je vooraf wellicht meer expliciet stilstaan bij deze waarden.”

Afdronk

Na een eigen oefening door de deelnemers met het opzetten van een eigen sprint eindigde de bijeenkomst zoals gebruikelijk culinair sterk en werd er terug- en vooruitgekeken naar individuele en collectieve vervolgstappen rond Agile en Lean én naar de volgende Forzes | Open Netwerk Bijeenkomst op 14 november 2016 over ‘Leren in de 22e eeuw’ met bijdragen van William de Kaste, coördinator van de bachelor opleidingen Opleidingskunde en Education in the Human Resource Field aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Jos Arets, directeur van het 70-20-10 Institute en auteur van ‘702010: naar 100% performance’. 


Forzes Open Netwerkbijeenkomst 09 2016 1
Forzes Open Netwerkbijeenkomst 09 2016 2
Forzes Open Netwerkbijeenkomst 09 2016 3
Forzes Open Netwerkbijeenkomst 09 2016 6
Forzes Open Netwerkbijeenkomst 09 2016 4
Forzes Open Netwerkbijeenkomst 09 2016 5
Forzes Open Netwerkbijeenkomst 09 2016 1