Hoe krijg je de ander in beweging, zonder duwen en trekken? Hoe pak je dat slim aan zodat jij grotendeels de agenda bepaalt, maar de ander intrinsiek gemotiveerd aan het werk gaat of blijft? Hoe stimuleer je verandering zonder de weerstand die daar vaak bij lijkt te horen? Kortom, hoe vergroot je je invloed op mensen die daar misschien niet per se op zitten te wachten.
De training biedt een praktische en methodische aanpak die stoelt op motiverende gespreksvoering (motivational interviewing) en aanverwante probleemoplossende en socratische gesprekstechnieken.
Reflectief luisteren en verbinden op waarden en doelen zijn de sleutelwoorden. Maar je wil meer dan een goede coachrelatie, je wil ook invloed. Forzes partner Frank Goijarts is sinds 2006 intensief betrokken bij het doorontwikkelen van motiverende gespreksvoering en aanverwante technieken. Hij verzorgde jarenlang trainingen voor artsen en andere werkers in de zorg en is mede-auteur van het boek “Motiverende gespreksvoering voor sociaal-agogisch werk".
Deze praktijktraining vertaalt de wetenschappelijk onderbouwde aanpak uit de onder meer de verslavingszorg naar de dagelijkse praktijk van leidinggevenden, HR-managers, trainers, coaches en andere professionals in ‘gewone’ organisaties. Geschikt voor iedereen wiens taak het is anderen te helpen om in beweging te komen en te blijven.
Toepassingen:
De training is sinds 2010 opgenomen in de leergang mastercoach van de Baak en is een aantal maal verzorgd voor project- en programmamanagers van ABNAMRO. Deelnemers geven gemidded rapportcijfers boven de 8,5.
Gedragsveranderingsmodel van Prochaska en DiClemente
De opzet van de training volgt de structuur van het gedragsveranderingsmodel van Prochaska en DiClemente (zie figuur). Naast een aantal algemene principes over het aangaan van een gelijkwaardige relatie geeft de training inzicht in de praktische vaardigheden die ervoor zorgen dat de ander stap voor stap naar een welhaast onomkeerbaar besluit toewerkt om daadwerkelijk te investeren in nieuwe gewoontes die beter passen bij wat de omgeving van hem vraagt. Daarnaast leer je mogelijke terugval naar oud gedrag voor te zijn en op te vangen.
In de training staan dagelijkse praktijksituaties en dilemma's centraal. Het zelf ervaren is dé manier om de kracht van de technieken te doorgronden. De verhouding theorie-praktijk is 30-70. Er zijn verschilende varianten. Van een workshop van 1 tot 2 dagdelen (kennismaken) tot een volledige basistraining van 2,5 dagen (niveau bewust bekwaam).Tussen trainingsdagen wordt tijd ingeruimd zodat deelnemers kunnen oefenen in hun eigen praktijk. Hieronder een indicatie van de inhoud van de volledige basistraining.
Ken je iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in deelname? Deel dan deze pagina.
Data 2020
Bij iedere training hoort een terugkomdagdeel. Dit wordt in overleg gepland.
Locatie: Den Haag
Kosten: € 1.095,- (exclusief btw)
Tussen de twee trainingsdagen krijg je een aantal praktijkopdrachten mee.
Copyright © Forzes • Webdesign by Dai Dai Design • Privacyverklaring • Algemene voorwaarden • Sitemap